12 d’agost 2006

Participació ciutadana

La participació dels ciutadans en la vida política, econòmica i social és un indicador essencial de la salut i fortalesa d'un sistema democràtic. És per això que l'animació dels processos de participació és, per al moviment veïnal, una prioritat indiscutible en el seu afany per construir l'autonomia i capacitat d'autodeterminació del col·lectiu de la ciutadania enfront de les dinàmiques que sembren una creixent atomització social.

Idealment, per així dir-lo, el fòrum públic ha de ser lliure i obert a tots en sessió contínua; la qual cosa implica des d'estar informats sobre els esdeveniments de la vida política, econòmica, social i cultural; passant per ser consultats, pels poders públics, amb antelació a l'aprovació i engegada de les decisions que els afecta molt directament; fins a gaudir de l'oportunitat d'afegir nous assumptes i propostes a l'agenda política.

Sens dubte, la participació inclou, com un element estructural i constitutiu del sistema democràtic i de l'autonomia de la societat civil, lluny de tuteles i actituds paternalistes.

La participació, en definitiva, no és una dada, sinó que és un procés, alguna cosa sobre el que sempre caldrà treballar i donar forma. Significa, en el seu sentit genuí la presència directa dels ciutadans en la formació de les decisions, al costat de –no front ni contra- els partits polítics representats en les institucions i la resta d´agents interesats.

La participació implica també la canalització de les diferents visions i discursos sobre el municipi i dels interessos –fins i tot divergents- a través de les associacions i organitzacions representatives.

Una de les funcions definitòries del teixit social organitzat és justament la representació davant les administracions públiques i davant els diferents agents socials dels segments poblacionals que formen la seva base social. La representació, en aquest cas, inclou tant la, per així dir-lo, presentació del segment respectiu com la negociació de les seves propostes i interessos. Però hi ha més.

La participació també significa obrir les institucions a la presència del teixit social organitzat fugint de la patrimonializatció de les mateixes pels polítics i polítiques professionals i pels funcionaris, pel que reivindiquem el dret a participar també en les empreses i agències municipals.

Finalment, no oblidem que un moment essencial de la participació és la presència dels ciutadans en les organitzacions i entitats que vertebren el teixit social organitzat. Les associacions de veïns han estat i han de ser escoles de democràcia.

El paper de les associacions en tal sentit les obliga no només a funcionar de manera democràtica, sinó així mateix a estar a l'altura de l'enorme repte que suposa ser referents de moltes de persones, espais de trobada, llocs de debat i intercanvi d'opinions i parers, mediadores en la representació dels interessos dels residents de barris sencers.

Les associacions igualment han jugat i juguen un paper destacat en l'impuls i la vertebració de la societat civil mitjançant l'animació i l'assessoria de les iniciatives i els processos de projectes que es plasmen en la creació de xarxes socials d'autoajuda, agrupacions de defensa dels drets dels consumidors, projectes de desenvolupament local... La potenciació d'aquest doble paper de les associacions de veïns reclama una política decidida per part de les administracions públiques orientada al foment i promoció de l'associacionisme en l'enteniment que aquesta política significa invertir en democràcia.

En això estem.

RelojesWebEspana!